Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ne nézz félre / Schau nicht weg / Don't look away

Ne nézz félre / Schau nicht weg / Don't look away

Egyetemi szexuális zaklatás Szlovéniában: vádak és válaszok

2021. február 06. - Nenézzfélre

Február elsején egy esti talk-showban Mia Skrbinac színésznő elmondta: amíg a Ljubljanai Színházi, Rádiós, Televíziós és Filmakadémián (AGRFT) tanult, egyik tanára, egy ismert színész, két éven át szexuálisan zaklatta. A Total Slovenia News szerint a színésznő beszámolt arról, hogy lelki és fizikai erőszakot is elszenvedett a professzortól színjátszás-órákon és azokon kívül, 2014 és 2016. között.

  • A vécék előtt várt a büfénél és máshol is – mondta, de nem volt képes részletezni azt, mi történt. A zaklatót sem nevezte meg, mivel úgy gondolja, rajta kívül más áldozatok is voltak. A szexuális zaklatást bejelentette a Ljubljanai Egyetemnek, ami az Akadémia anyaintézménye, de még gondolkozik, hogy rendőrségi feljelentést tegyen-e.

A műsorban megjelenő többi színész támogatta az áldozatot.

  • A hatalmi helyzettel való visszaélés a manipuláció súlyos formája, ezért erkölcsileg és etikailag elfogadhatatlan – mondta Nataša Barbara Gračner színésznő, az AGRFT professzora. Saša Tabaković színész pedig felszólította az Akadémiát, hogy védje meg az áldozatokat, derítse ki, mi történt és büntesse meg a zaklató professzorokat.

Az AGRFT dékánja, Tomaž Gubenšek zéró toleranciát jelentett be a szexuális zaklatással szemben. Mivel korábban január folyamán több szexuális zaklatásra derült fény a volt Jugoszlávia területén (köztük Igor Pribacról, a Bölcsészettudományi Kar professzoráról), a dékán január 27-én emaileket küldött ki a diákoknak, amelyben megkérte őket, hogy minden zaklatásos ügyet jelentsenek, és megígérte, hogy minden bejelentést, a névteleneket is, megfelelő gondossággal és diszkrécióval fognak kezelni. Skrbinac még nem tett írásos bejelentést, ezért nem léptek még az ügyében. Azt is elmondta, hogy amennyiben a Covid-helyzet lehetővé teszi, a gyakorlati órákat úgy fogják majd megszervezni, hogy mindig két oktató legyen a hallgatókkal.

A Ljubljanai Egyetem sajnálatát fejezte ki az ügy miatt, és külön munkacsoportot alakított ki abból a célból, hogy a felsőoktatásban történő erőszak különböző formáit beazonosítsa. A TV Slovenija szerint ez is bizonyítja, hogy a felsőoktatásban valóban probléma a szexuális zaklatás és erőszak.

A szlovén parlament Oktatási Bizottsága egyhangúlag elítélte a szexuális zaklatást, és felszólította az egyetemeket, hogy vezessenek be megfelelő megelőző intézkedéseket és szankciókat a témában. Az Igazságügy-minisztériumot pedig arra kérte, hogy 60 napon belül változtassa meg a Büntető-törvénykönyvet olyan módon, hogy az az áldozatoknak több védelmet nyújtson, például tegye nyilvánvalóvá, hogy "csak az igen jelent igent".

 

A héten a szlovén parlament is tárgyalta az ügyet. Branislav Rajić, a Modern Közép Párt képviselője bemutatott egy felmérést, amely szerint a Bölcsészettudományi Kar megkérdezett hallgatóinak 38%-a tapasztalt szexuális zaklatást, de nem jelentette be. Az Új Szlovénia kereszténydemokrata párt képviselője és egyben az Oktatási Bizottság elnöke, Iva Dimic szerint az áldozatok nem kapnak megfelelő védelmet, a felsőoktatási intézményeknek pedig nincs megfelelő protokollja arra, hogyan kezeljék az ilyen ügyeket. Számos ellenzéki képviselő rámutatott, hogy pusztán a törvény megváltoztatása nem oldja meg a helyzetet: egyértelműen azt az üzenetet kell közvetíteni, hogy a hatalommal való visszaélés elfogadhatatlan, az áldozatoknak pedig biztosítani kell a támogatást és a névtelenséget.

Nataša Sukić baloldali képviselő rámutatott arra, hogy a felsőoktatásban történő szexuális zaklatás csak a jéghegy csúcsa, ami mögött mélyebb, rendszerszintű problémák húzódnak meg. Dr. Roman Kuhar genderszakértő, a Bölcsészettudományi Kar dékánja szerint nemcsak az erőszakot kell elítélnünk, hanem a nemi alapú kirekesztés teljes kultúráját, amelynek a szexuális erőszak csak a legrémítőbb megnyilvánulása.  

A Bizottság felszólította az egyetemeket, hogy az Igazságügy-minisztériummal együttműködésben vizsgálják meg a szexuális zaklatás témáját és hozzanak szabályokat annak megelőzésére. Roman Kuhar dékán elmondta, hogy mivel a Bölcsészettudományi Karon nincs ebben a témában „esetjog”, egyértelmű útmutatásokat kell hozni, hogy hogyan kezelik az ilyen bejelentéseket. Kiválasztottak három személyt, akikhez az áldozatok fordulhatnak, ezzel is megkönnyítve számukra a bejelentést. Az egyetem tudatosító programot is szervez az áldozatok számára arról, milyen védelmet kaphatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://dontlookaway.blog.hu/api/trackback/id/tr2116417656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása