Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ne nézz félre / Schau nicht weg / Don't look away

Ne nézz félre / Schau nicht weg / Don't look away

Online rajzfilmek a nők és lányok elleni erőszak ellen

2020. december 02. - Nenézzfélre

A „Klappe auf!” (magyarul „Nyisd fel!”) mottó égisze alatt együttműködést kezdeményeztek azok az osztrák nő- és fejlesztéspolitikai egyesületek, amelyek nők és lányok erőszakmentes élethez való jogáért küzdenek.

 

A „Klappe auf!” kezdeményezés évente szervez olyan akciókat, amelyek a nők és lányok elleni erőszak témakörében igyekeznek a társadalmat érzékenyíteni. Idén rajzfilmvetítést terveztek a bécsi Brunnenpassageban. A Covid-19 intézkedések miatt a rendezvény programja azonban 2020. november 26. és december 7. között online tekinthető meg.

 

Idén hat rajzfilmet vetítenek online az ápolói és gondozói munka (ún. care work) kontextusában fellépő nemi alapú erőszak témakörében. Az ápolói és gondozói munka ebben az értelemben olyan fizetetlen vagy rosszul fizetett munkát takar, amit világszerte (bevándorló) nők végeznek, legyen szó tényleges ápolásról, gyermekfelügyeletről, ellátásról vagy takarításról. Nagyon is számít, hogyan végzik, mennyire becsülik meg, vagy éppen hogyan díjazzák az ilyen jellegű munkát. A „Klappe auf” szervezetei síkraszállnak azért, hogy az ápolói és gondozói munkát végzők és az ilyen jellegű segítségre szorulók számára erőszakmentes és fair körülményeket biztosítsanak a jövőben. A „Klappe auf” csatlakozik a „16 Akciónap a nők elleni erőszak ellen” elnevezésű világméretű kampányhoz.

 

Mivel jelenleg nincs lehetőségünk élőben megvitatni a látottakat, így a filmek rövid leírása után kérdéseket találtok, amelyekkel szeretnénk benneteket arra ösztönözni, hogy gondoljuk tovább a filmek üzenetét, és beszéljünk ezekről családtagjainkkal, barátainkkal, ZOOM-on, a munkahelyünkön vagy akár iskolai digitális tanóra keretében.

 

Filmek

 

A tricky women oldalon található rajzfilmeket kizárólag női alkotók készítették.


Klappe auf! Intro | 2020.11.26 (csütörtök) és 2020.12.7. (hétfő) között

(Claudia Dal-Bianco) 

 

LA PLONGEUSE / THE DIVER | 2020.11.30. (hétfő) és 2020.12.2. (szerda) között

 

La Plongeuse, © Iulia Voitova

 

(Iulia Voitova, FRA 2018, 4’09)


Az edzés és az edző határozzák meg a profi toronyugró életét, ami végül teljes kimerültséghez – vagy inkább ellenálláshoz? – vezet. A masszőr talán segítséget nyújthat?

Mit tehetnek a nők, amikor mást sem éreznek, csak hogy „funkcionálisan kell működniük”? Mit vált ki bennem az „edzés” képe?

 

IN HER BOOTS | 2020.12.2. (szerda) és 2020.12.5. (szombat) között

 

In her boots, © Kathrin Steinbacher          

 

(Kathrin Steinbacher, AT 2019, 6’02)

 

Hedi már nem gondolkozik és cselekszik olyan logikusan, mint korábban, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne mozoghatna önállóan, szabadon. A túracipője sem mai, de Hedié, így ő dönti el, meddig szeretné még hordani azt. (BAFTA-jelölt film)
Mennyire tartod édesanyádat, nagymamádat vagy a szomszéd nénit független, önálló nőnek? Hol mosódnak el az önmeghatározás, a szükséges beavatkozás és segítség határai? Milyen lehet az olyan gondozás vagy ápolás, amit a gondozott vagy ápolt maga határoz meg?

 

FREAKS OF NURTURE | 2020.12.5 (szombat) és 2020.12.6. (vasárnap)

 

Freaks of Nurture, © Alexandra Lemay

 

(Alexandra Lemay, CAN 2018, 6’28)


Egyedülálló anyák, nevelőanyák, kutyatenyésztők. Mindenkire időt szakítani olyan nagy kihívás, ami sem a pénztárcánkat nem vastagítja, se azt nem garantálja, hogy végül tényleg mindenki elég figyelmet kap.
Számos nőt érint a kettős munka terhe, de van olyan, aki akár három munkát is végez. Mire van szükség politikai, társadalmi vagy személyes szinten, hogy ellensúlyozzuk ezt?

 

NADIRAH: COAL WOMAN | 2020.12.6. (vasárnap) és 2020.12.7. (hétfő)

 

Nadirah: Coal Woman, © Kate Jessop

 

(Kate Jessop, UK 2019, 2’23, Negar Elodie Behzadi/író/producer)


A tádzsikisztáni Fan-hegységben a bányásznők munkája „ayb”, azaz szégyenteljesnek tartják. A film egy olyan bányásznő életét meséli el, aki nem hagyja, hogy a borzasztó körülmények megfosszák saját méltóságától.

Milyen női vagy férfi munkát tartanak szégyenteljesnek a te környezetedben? Milyen nemi szerepeken alapulnak ezek? Mi erősíti meg az érintetteket abban, hogy igenis szembe kell szállni az előre leosztott szerepekkel?
 

A „Klappe auf!“ együttműködő szervezetei: AÖF – Verein Autonome Österreichische FrauenhäuserFrauenhelpline 0800 222 555CARE ÖsterreichFrauen*solidaritätLEFÖ – Beratung, Bildung und Begleitung für Migrantinnen*kfb – Katholische Frauenbewegung ÖsterreichMiteinander Lernen / Birlikte ÖğrenelimVIDC / Wiener Institut für Internationalen Dialog und Zusammenarbeit és WIDE / Entwicklungspolitisches Netzwerk für Frauenrechte und feministische Perspektiven.

A rajzfilmvetítés a „Klappe auf!“ a „Tricky Women“ és  a „Cinemarkt“ (St. Balbach Arts Produktion és a Brunnenpassage kooperációja) együttműködésében jött létre.

 (fordította: Nyáry Izabella)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dontlookaway.blog.hu/api/trackback/id/tr9416315440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása